BLOG

Izborne kampanje u Poljskoj 2023.

Pregled kampanje

Parlamentarni izbori u Poljskoj 2023. godine označili su značajan trenutak na političkoj sceni države, pokazujući dinamičan pomak povjerenja birača s vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS) prema oporbi predvođenoj Građanskom platformom (PO). Ova analiza istražuje izborne kampanje u Poljskoj 2023. godine, strategije i izazove s kojima su se suočile te konačan ishod izbora.

Kontekst i pozadina

Političko okruženje u Poljskoj uoči izbora 2023. bilo je izrazito naelektrizirano. Vladajuća stranka PiS bila je na vlasti od 2015. godine, poznata po svojim konzervativnim politikama i čestim sukobima s Europskom unijom zbog pitanja kao što su neovisnost pravosuđa i sloboda medija. Oporba, predvođena Donaldom Tuskom i Građanskom platformom, nastojala je riješiti ta pitanja i usmjeriti Poljsku prema prijateljskom odnosu s Europskom unijom i liberalnijem smjeru.

Strategija kampanje

 1. Fokus i poruke kampanje: Građanska platforma usmjerila je svoju kampanju na obnavljanje vladavine prava i poboljšanje odnosa s EU. Istaknuli su potrebu za deblokadom EU fondova koji su bili zamrznuti zbog kontroverznih pravosudnih reformi vlade PiS-a. Kampanja je također naglašavala socijalna pitanja poput prava žena, LGBT+ prava i slobode medija. Donald Tusk je obećao ukinuti zabranu pobačaja i kriminalizirati govor mržnje usmjeren protiv LGBT+ zajednice.
 2. Strategija referenduma: Na isti dan, PiS je pokušao polarizirati izbore održavanjem referenduma o pitanjima poput migracija i dobi za umirovljenje, s ciljem podsjećanja birača na nepopularne politike Građanske platforme iz prošlosti. Međutim, ova strategija se okrenula protiv njih jer je većina birača bojkotirala referendume, čineći ih neobvezujućima zbog niske izlaznosti​.
 3. Izgradnja koalicije: Građanska platforma formirala je strateške saveze s drugim oporbenim strankama, uključujući Treći put (TD) i Ljevicu (NL), što je bilo ključno za osiguravanje parlamentarne većine. Ova koalicija bila je presudna u preuzimanju vlasti od Prava i pravde​.

Ključni izazovi

 1. Ekonomski uvjeti: Poljska se suočavala sa značajnim ekonomskim izazovima, uključujući visoku inflaciju i ekonomske posljedice pandemije COVID-19 te rata u Ukrajini. Ovi problemi su narušili podršku vladi PiS-a, jer su mnogi birači bili nezadovoljni upravljanjem gospodarstvom​​​​.
 2. Medijska i pravosudna neovisnost: Oporba je morala navigirati medijskim prostorom kojim je uglavnom dominirala vlada PiS-a i pravosuđem koje se smatralo kompromitiranim. Ovakvo političko okruženje otežavalo je učinkovito komuniciranje njihovih poruka i osiguravanje pravednog izbornog procesa.

Rezultati i utjecaj

Izborni rezultati donijeli su jasnu pobjedu oporbene koalicije, predvođene Građanskom platformom, koja je osigurala većinu mjesta u poljskom parlamentu. Pravo i pravda je ostala najveća pojedinačna stranka, ali nije uspjela postići apsolutnu većinu, što je dovelo do formiranja nove vlade​​.

 1. Izlaznost birača: Izbori su zabilježili visoku izlaznost od 74,4%, što odražava značajnu angažiranost javnosti i želju za promjenom.
 2. Izborni rezultati: Građanska platforma i njezini koalicijski partneri osigurali su ukupno 248 mjesta od 460 u Sejmu (donji dom parlamenta), dok je PiS s partnerima osvojio 194 mjesta. Ova većina omogućila je Građanskoj platformi formiranje nove vlade.
 3. Glasovi mladih: Progresivni stav Građanske platforme prema socijalnim pitanjima, uključujući podršku pravima žena i LGBT+ pravima, posebno je dobro prihvaćen među mlađim biračima, doprinoseći višoj izlaznosti u ovoj demografskoj skupini.
 4. Glasovi srednje generacije: Ekonomske brige, posebno visoka inflacija i nezadovoljstvo upravljanjem gospodarstvom od strane PiS-a, igrale su značajnu ulogu u okretanju birača srednje dobi prema oporbi.
 5. Urbana vs. ruralna područja: Građanska platforma postigla je značajne rezultate u urbanim područjima, gdje birači više brinu o liberalnim vrijednostima i odnosima s Europskom unijom. Nasuprot tome, PiS je zadržao značajnu podršku u ruralnim područjima, iako nedovoljnu za osiguranje većine.
 6. Protivljenje autoritarizmu: Izbori su pokazali otpornost demokratskih institucija i sposobnost javnosti u mobilizaciji protiv ustaljenih autoritarnih praksi, pokazujući snažnu želju za promjenom i očuvanjem demokratskih vrijednosti.

Zaključak

Izborne kampanje u Poljskoj 2023. godine predstavljaju uvjerljiv primjer kako strateški pripremljena kampanja, korištenje digitalnih i društvenih medija, izgradnja relevantnih koalicija i rješavanje ključnih briga birača mogu dovesti do značajne političke promjene. Pobjeda Građanske platforme ne samo da je preoblikovala političku scenu Poljske, već je imala i značajne implikacije na njezin odnos s Europskom unijom i stav o društvenim pitanjima.

Top pencil linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram