Parlamentarni izbori u Austriji 2017.

Analiza kampanje

Parlamentarni izbori u Austriji 2017.

Parlamentarni izbori u Austriji održani su 15. listopada 2017. godine. Najbolje rezultate ostvarile su Narodna stranka Austrije (ÖVP) i Slobodarska stranka Austrije (FPÖ). ÖVP je osvojila 31,5% glasova i postala najjača stranka u parlamentu, dok je FPÖ osvojila 26%, a Socijaldemokratska stranka Austrije (SPÖ) osvojila je 26,9% glasova. Ostale stranke koje su prešle izborni prag su Neos (5,3%) i Lista Pilz (4,4%).

Stranke su koristile razne digitalne alate i strategije kako bi se približile svojim biračima, posebno mlađoj populaciji koja sve više koristi društvene mreže i online platforme za dobivanje informacija. Kandidati su se predstavljali putem internetskih stranica, društvenih medija, blogova i drugih online kanala.

Najveći naglasak bio je na digitalnom marketingu, koji se koristio za ciljano oglašavanje biračima prema njihovim interesima i demografiji. Takav pristup je pokazao uspjeh u ciljanju specifičnih skupina birača i povećanju angažmana i sudjelovanja u kampanji.

Društveni mediji su također bili važan faktor u kampanjama, posebno Facebook i Twitter. Kandidati su koristili ove platforme za izravnu komunikaciju s biračima, promoviranje svojih politika i odgovaranje na pitanja i komentare birača. Korištenje društvenih medija također je omogućilo strankama da brzo i učinkovito šire svoje poruke i stvaraju zanimanje za svoje kampanje.

Međutim, unatoč povećanju korištenja digitalnih tehnologija i medija, tradicionalne metode kampanje i dalje su bile važne, poput javnih skupova, plakata i TV reklama. Ovo pokazuje da iako su digitalne tehnologije i mediji postali važan dio političkih kampanja, tradicionalne metode kampanje i dalje igraju značajnu ulogu u komunikaciji s biračima.

Ukupno gledano, digitalne tehnologije i mediji odigrali su značajnu ulogu u parlamentarnim izborima u Austriji 2017. godine te je bilo izvjesno da se unaprjeđenjem pristupa može ostvariti znatno bolji rezultat. Uspoređujući s prethodnim izborima, stranke i kandidati koji su uspjeli uskladiti svoje tradicionalne kampanje s digitalnom strategijom imali su prednost u kampanji. Korištenje digitalnih tehnologija i medija pružilo je strankama i kandidatima priliku da dosegnu nove skupine birača i stvore veću angažiranost i interakciju s njima.

Parlamentarni izbori u Austriji 2017. – Narodna stranka Austrije (ÖVP)

Parlamentarni izbori u Austriji 2017. godine predstavljali su značajan test za Narodnu stranku Austrije (ÖVP), s obzirom na to da je to bila prva velika izborna kampanja nakon što je Sebastian Kurz postao lider stranke i kancelar. U kampanji su se koristile različite digitalne tehnologije i mediji, a ÖVP je uspješno iskoristila digitalne alate kako bi se približio biračima i pobijedio na izborima.

ÖVP je u kampanji koristila različite digitalne alate kako bi dopro do birača i ojačao svoju poziciju. Jedna od ključnih strategija bila je mobilizacija i angažiranje birača putem društvenih medija. Stranka je imala jasnu strategiju za društvene medije koja je uključivala česte objave na Facebook-u, Twitter-u i drugim platformama, te korištenje ciljanih oglasa kako bi se dosegnule specifične skupine birača.

Također su se koristili i drugi digitalni alati, poput aplikacija za praćenje kampanje i povezivanje birača, kao i alata za analizu podataka i praćenje trendova. ÖVP je također uspjela mobilizirati svoju mrežu volontera, čime je stvorila široku bazu podrške i povećala svoju prisutnost na terenu.

ÖVP je također uspješno iskoristila medije kako bi promovirala svoju kampanju. Stranka je uspostavila čvrstu prisutnost u tradicionalnim medijima, ali je također uspjela ostvariti značajnu vidljivost na online portalima i društvenim medijima. ÖVP je također bila vodeća stranka u korištenju videozapisa u kampanji, objavljujući brojne videospotove na svojim društvenim medijima i YouTube kanalu.

Rezultati parlamentarnih izbora pokazali su da je ÖVP uspješno iskoristila digitalne tehnologije i medije kako bi dosegnula birače i pobijedila na izborima. Stranka je osvojila 31,5% glasova, što joj je omogućilo da postane najveća stranka u parlamentu i da formira vladu s koalicijskim partnerom Slobodarskom strankom Austrije.

Parlamentarni izbori u Austriji 2017. – Slobodarska stranka Austrije (FPÖ)

Na parlamentarnim izborima u Austriji 2017. godine, Slobodarska stranka Austrije (FPÖ) postigla je značajan uspjeh, osvojivši treće mjesto, i postala je ključni partner u vladajućoj koaliciji. Analizirajući korištenje digitalnih tehnologija i medija od strane FPÖ-a u ovim izborima, može se primijetiti nekoliko ključnih strategija.

Jedna od ključnih strategija koju je FPÖ primijenila bila je intenzivna upotreba društvenih medija, posebno Facebook-a. Stranka je koristila Facebook za promociju svojih stavova i kampanja te je tijekom kampanje redovito objavljivala videozapise, slike i informacije na svojoj stranici. Također su koristili Facebook za precizno određivanje skupina birača, koristeći alate za oglašavanje koji su omogućavali prilagodbu objava prema dobi, spolu i interesima.

Druga ključna strategija bila je fokus na populistička pitanja, poput imigracije i sigurnosti, te korištenje oštrih riječi i retorike kako bi se privukli birači. FPÖ je također koristila medije kako bi promovirala te stavove i stvorila sliku sebe kao stranke koja se bori za interese austrijskih građana.

Treća strategija bila je naglasak na kandidatu stranke, Heinz-Christianu Stracheu. Strache je bio često intervjuiran u medijima i bio je prisutan u javnosti putem svojih nastupa na skupovima i debatama. Stranka je također koristila različite medijske platforme kako bi promovirala Strachea kao iskusnog političara i lidera koji se zalaže za prava austrijskih građana.

Konačno, FPÖ je koristila i digitalne alate za mobilizaciju svojih birača. Koristili su aplikacije za slanje poruka i poziv na glasanje putem SMS-a i e-maila te su poticali svoje simpatizere da dijele svoje poruke i pozivaju druge da glasaju za njih.

Sve te strategije koje je koristila FPÖ doprinijele su uspjehu stranke na izborima. Osvojili su 26% glasova i postali ključni partner u vladajućoj koaliciji. Korištenje digitalnih tehnologija i medija, posebno fokus na društvenim medijima i mobilizacija birača putem digitalnih alata, pokazalo se vrlo učinkovitim u povećanju svijesti o stranci i mobiliziranju birača za glasanje za njih.

Parlamentarni izbori u Austriji 2017. – Socijaldemokratska stranka Austrije (SPÖ)

Parlamentarni izbori u Austriji 2017. bili su važni izbori za Socijaldemokratsku stranku Austrije (SPÖ) jer su se održali nakon što je njihov dugogodišnji lider Werner Faymann podnio ostavku. Stranka se borila za zadržavanje vodeće uloge i očuvanje pozicije u vladi.

U pogledu korištenja digitalnih tehnologija i medija, SPÖ se oslanjala na snažnu prisutnost na društvenim mrežama, prije svega na Facebook-u i Twitter-u, gdje su redovito objavljivali novosti o svojim kampanjama i političkim aktivnostima. Imali su i vlastitu web-stranicu na kojoj su objavljivali detalje o predizbornim aktivnostima.

Stranka je također uspješno koristila tehnologiju oglašavanja kako bi došla do svojih ciljanih skupina. Koristili su alate za ciljanje publike kako bi osigurali da se njihove poruke prikazuju samo relevantnim osobama, što je dovelo do veće učinkovitosti u kampanji.

Unatoč ovim digitalnim marketinškim strategijama, SPÖ nije uspjela zadržati svoju vodeću poziciju u parlamentu. Osvojili su 26,9% glasova, što je bilo manje nego što su očekivali i dovelo do gubitka njihove pozicije u vladi. Ipak, njihove kampanje na društvenim mrežama su pokazale da su uspješno koristili digitalne tehnologije kako bi se približili svojim biračima.

Zaključak

Parlamentarni izbori u Austriji 2017. godine pokazali su da su digitalne tehnologije i mediji postali još važniji faktor u političkim kampanjama. Stranke su se sve više oslanjale na društvene medije i digitalne kanale kako bi došle do svojih birača. Uz to, bilo je vidljivo da su stranke uspjele iskoristiti podatke o biračima za određivanje parametara za ciljanu kampanju.

Narodna stranka Austrije (ÖVP) ostvarila je značajan uspjeh na ovim izborima, povećavši svoj broj mandata u parlamentu i formirajući koalicijsku vladu sa Slobodarskom strankom Austrije (FPÖ). ÖVP je uspjela iskoristiti prednosti digitalnih medija i tehnologija, posebno kroz uspješnu kampanju na Facebook-u. Stranka je imala najveći broj pratitelja na društvenim mrežama, a njezin lider Sebastian Kurz imao je najveći broj pratitelja od svih političara u Austriji. ÖVP je također koristila ciljanu oglašivačku strategiju, prikupljajući podatke o biračima kako bi što bolje ciljala svoju kampanju.

Socijaldemokratska stranka Austrije (SPÖ) pretrpjela je poraz na ovim izborima, smanjivši svoj broj mandata u parlamentu i zauzevši drugo mjesto iza ÖVP-a. SPÖ se također oslanjala na digitalne medije i tehnologije, ali nije uspjela doseći razinu uspjeha ÖVP-a na tom području. Stranka je imala manje pratitelja na društvenim mrežama od ÖVP-a i nije uspjela dobro iskoristiti podatke o biračima za ciljanu kampanju.

Slobodarska stranka Austrije (FPÖ) također je ostvarila značajan uspjeh na ovim izborima, povećavši svoj broj mandata u parlamentu i formirajući koalicijsku vladu sa ÖVP-om. Stranka se također oslanjala na digitalne medije i tehnologije, ali nije bila tako uspješna kao ÖVP. FPÖ nije imala tako velik broj pratitelja na društvenim mrežama kao ÖVP, a njezina kampanja nije bila dovoljno ciljana i personalizirana.

U cjelini, digitalne tehnologije i mediji su postali važan faktor u političkim kampanjama u Austriji. Stranke koje su uspješno iskoristile ove alate i ciljale svoju kampanju prema određenim skupinama birača, ostvarile su bolje rezultate na izborima. Korištenje digitalnih medija i tehnologija postalo je neizostavan dio političke kampanje, a stranke koje to ne prepoznaju riskiraju da ostanu bez važnih biračkih glasova.

Top flagtag linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram