Parlamentarni izbori u Češkoj 2013.

Analiza kampanje

Parlamentarni izbori u Češkoj 2013.

Parlamentarni izbori u Češkoj Republici održani su 25. i 26. listopada 2013. godine. Ukupno 23 stranke natjecale su se za 200 mjesta u donjem domu češkog parlamenta, Zastupničkom domu. Analiza izbora s aspekta korištenja digitalnih tehnologija i medija otkriva da su se u ovom izbornom procesu primijenile neke nove strategije u odnosu na prethodne izbore u Češkoj.

Jedna od ključnih strategija bila je korištenje društvenih medija kao sredstva za komunikaciju s biračima. Mnoge stranke su koristile Facebook, Twitter i druge društvene mreže za promoviranje svojih politika i programa, te su koristile digitalne platforme za organizaciju i mobilizaciju svojih pristalica. Neki su kandidati također koristili YouTube kako bi se predstavili biračima u obliku videozapisa.

Stranke su koristile i razne druge digitalne alate kako bi se približile biračima, poput online anketa, e-pošte i SMS poruka koje su slale svojim pristašama. Osim toga, stranke su koristile različite online platforme kako bi pratili izbornu kampanju i ispitivali javno mišljenje.

Međutim, iako su stranke koristile digitalne tehnologije za promociju svojih politika i mobilizaciju svojih pristalica, aktivnosti vezane uz digitalne tehnologije uglavnom su korištene pro forma, a što nije značajno utjecalo na rezultate izbora u ovom izbornom ciklusu. Pobjednička stranka, Češka socijaldemokratska stranka (ČSSD), osvojila je 20,46% glasova, dok je drugoplasirana stranka, Akcija nezadovoljnih građana (ANO), osvojila 18,66% glasova.

U konačnici, iako su digitalne tehnologije postale važan alat za političke stranke u Češkoj, rezultati izbora 2013. godine pokazuju da i dalje postoje drugi čimbenici koji utječu na konačni ishod izbora, poput političkih programa, kandidata i kampanja terenskog rada.

Parlamentarni izbori u Češkoj 2013. – Češka socijaldemokratska stranka (ČSSD)

Parlamentarni izbori u Češkoj 2013. godine bili su ključni u formiranju nove vlade nakon što je tadašnji predsjednik Vlade Petr Nečas podnio ostavku. Češka socijaldemokratska stranka (ČSSD) osvojila je na tim izborima najveći broj glasova i stoga je dobila mandat za formiranje nove vlade.

Korištenje digitalnih tehnologija i medija bilo je važno u kampanji ČSSD-a. Stranka je koristila različite platforme, uključujući društvene mreže, internetsku stranicu i e-poštu, kako bi se povezala s biračima i promovirala svoj program. Korištenje digitalnih tehnologija i medija imalo je određenu ulogu na rezultate izbora. Kampanja Češke socijaldemokratske stranke bila je dobro organizirana i usmjerena prema ključnim biračkim skupinama, što je rezultiralo njihovom pobjedom na izborima. Koristeći digitalne platforme, ČSSD je također uspjela privući mlade birače, koji su često odlučujući faktor na izborima.

Pored korištenja digitalnih tehnologija i medija, ČSSD je također uspjela privući glasače s jasnim programom i obećanjima, posebno u vezi s ekonomskim pitanjima i socijalnom pravdom. Stranka je bila usmjerena prema srednjoj klasi i radnicima, što su bile ključne biračke skupine na tim izborima. Uz to, ČSSD je imala prednost jer je bila prepoznata kao stabilna stranka s dugom poviješću u češkoj politici. Ovo je pridonijelo njezinoj reputaciji kao pouzdanog izbora u očima birača, posebno u usporedbi s drugim strankama koje su bile novije na političkoj sceni.

Parlamentarni izbori u Češkoj 2013. – Akcija nezadovoljnih građana (ANO)

Parlamentarni izbori u Češkoj 2013. godine bili su povijesni jer je novi politički subjekt Akcija nezadovoljnih građana (ANO) osvojio gotovo petinu glasova i postao druga najveća stranka u parlamentu. Korištenje digitalnih tehnologija i medija igralo je važnu ulogu u uspjehu stranke ANO.

ANO je osnovana samo godinu dana prije izbora, a njezin osnivač i vođa, poduzetnik Andrej Babiš, uspio je stvoriti veliku bazu podrške putem digitalnih medija. ANO je koristio brojne digitalne kanale za komunikaciju s biračima, uključujući Facebook, Twitter i YouTube, te je stvorio interaktivnu web-stranicu na kojoj su birači mogli postavljati pitanja i komunicirati s članovima stranke. Ova strategija komunikacije pokazala se vrlo učinkovitom u privlačenju mladih birača i nezadovoljnih građana koji su se osjećali izostavljenima iz tradicionalne političke scene.

Akcija nezadovoljnih građana je također iskoristila digitalne medije za kreiranje svoje kampanje i oglašavanje. Korišteni su brojni digitalni kanali za oglašavanje, uključujući Facebook oglašavanje, Google oglašavanje i e-poštu. ANO je također koristio društvene mreže za mobilizaciju svojih birača i promociju svojih ideja. Korištenjem ciljanog oglašavanja i dobro osmišljene digitalne strategije, ANO je uspjela doprijeti do velikog broja birača i osigurati svoj uspjeh na izborima.

Utjecaj korištenja digitalnih tehnologija i medija na rezultate izbora bio je evidentan. ANO je osvojila gotovo 20% glasova i postala druga najveća stranka u parlamentu, a njezin uspjeh se djelomično pripisuje uspješnoj digitalnoj strategiji. ANO je pokazao da digitalni mediji mogu biti vrlo učinkoviti u političkoj kampanji, posebno u privlačenju mladih birača i građana do kojih moguće ne dopiru poruke iz tradicionalnih kanala komunikacije i informiranja.

Zaključak

Analiza parlamentarnih izbora u Češkoj 2013. pokazuje da su se digitalne tehnologije i mediji pokazali kao važan čimbenik u kampanjama i rezultatima izbora. Stranka Češka socijaldemokratska stranka (ČSSD) uspjela je osvojiti najveći broj glasova i formirati vladu, a njihov uspjeh mogao bi se pripisati dobroj upotrebi digitalnih medija u kampanji. S druge strane, Akcija nezadovoljnih građana (ANO) je relativno nova stranka, ali je uspjela osvojiti drugo mjesto i postati druga najveća stranka u parlamentu, što bi se moglo pripisati i njihovom uspješnom korištenju digitalnih medija i tehnologija u kampanji. Analiza također pokazuje da su društvene mreže postale sve važnije u političkim kampanjama u Češkoj, dok tradicionalni mediji kao što su televizija i novine ipak još uvijek igraju važnu ulogu.

Top flagtag linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram