Parlamentarni izbori u Češkoj 2017.

Analiza kampanje

Parlamentarni izbori u Češkoj 2017.

Parlamentarni izbori u Češkoj održani su 20. i 21. listopada 2017. godine. Ovi izbori su bili izrazito važni jer su se održali nakon što je tadašnja vlada pod vodstvom Bohuslava Sobotke (Češka socijaldemokratska stranka) podnijela ostavku u svibnju 2017. godine.

Korištenje digitalnih tehnologija i medija odigralo je važnu ulogu u kampanjama stranaka. Stranke su koristile različite digitalne platforme i alate, uključujući društvene mreže, internetske stranice, mobilne aplikacije i alate za slanje e-pošte. Iako su sve stranke koristile digitalne tehnologije i medije u svojim kampanjama, neke su bile uspješnije u tome od drugih.

Stranka ANO (Akcija nesvrstanih građana), koju je osnovao Andrej Babiš, uspjela je pobijediti na izborima s gotovo 30 posto glasova. Jedan od ključnih razloga za njihov uspjeh bio je njihov uspješan angažman na društvenim mrežama, osobito Facebooku, gdje su imali veliki broj pratitelja. ANO je također imao uspješnu internetsku stranicu i mobilnu aplikaciju za mobiliziranje birača i prikupljanje donacija.

Druga uspješna stranka na izborima bila je ODS (Građanska demokratska stranka), koja se fokusirala na tradicionalne medije kao što su televizija, radio i novine. Međutim, ODS je također imao dobro organiziranu internetsku stranicu i društvene mreže koje su koristili za komunikaciju s biračima.

Češka piratska stranka (Pirátská strana - Piráti) je bila jedna od najzapaženijih stranaka na parlamentarnim izborima u Češkoj 2017. godine. Zahvaljujući svojim inovativnim i progresivnim politikama te korištenju digitalnih tehnologija i medija za mobilizaciju birača, stranka je uspjela ostvariti treći najbolji rezultat na izborima. Stranka se fokusirala na teme poput otvorenosti, transparentnosti, borbe protiv korupcije i zaštite građanskih sloboda u digitalnom dobu. Njihova kampanja je uglavnom bila usmjerena na mlađu populaciju koja je više prisutna na društvenim medijima, gdje su Piráti bili vrlo aktivni i uspješni u širenju svoje poruke.

Češka socijaldemokratska stranka (ČSSD), koja je bila na vlasti u prethodnom mandatu, slabo je koristila digitalne tehnologije i medije u svojoj kampanji. Stranka je imala loše organiziranu internetsku stranicu i društvene mreže te je bila slaba u mobiliziranju birača putem digitalnih kanala.
U zaključku, korištenje digitalnih tehnologija i medija imalo je važnu ulogu u parlamentarnim izborima u Češkoj 2017. godine. Stranke koje su bile uspješne u korištenju tih alata i kanala uspjele su mobilizirati birače i dobiti podršku, dok su stranke koje su bile slabije u tome bile manje uspješne.

Parlamentarni izbori u Češkoj 2017. – Akcija nezadovoljnih građana (ANO)

Akcija nezadovoljnih građana (ANO) je brzo postala popularna zbog Babiševog imidža kao uspješnog poslovnog čovjeka. Na parlamentarnim izborima u Češkoj 2013. godine, ANO je osvojila 18,66% glasova i postala druga najveća stranka u parlamentu. Na izborima 2017. godine, ANO je ostvarila još veću pobjedu sa 29,64% osvojenih glasova i 78 mjesta u češkom parlamentu.

Korištenje digitalnih tehnologija i medija bilo je ključno za uspjeh stranke ANO na izborima 2017. godine. Stranka se oslanjala na društvene mreže poput Facebook-a i Twitter-a kako bi dosegla svoje birače i širu publiku. Babiš je također koristio svoju medijsku moć kao vlasnik dnevnih novina i televizijskih postaja kako bi promovirao svoju političku poruku. Akcija nezadovoljnih građana je imala vrlo dobru marketinšku strategiju koja je uključivala kampanju na društvenim medijima, plakate i letke, televizijske reklame i izravnu komunikaciju s biračima.

Uz korištenje digitalnih tehnologija i medija, ANO je privukla glasače svojim obećanjima o reformi gospodarstva, borbi protiv korupcije i poboljšanju kvalitete života u Češkoj. Babiš je izgradio imidž uspješnog poslovnog čovjeka koji se bori protiv korupcije i koji može donijeti gospodarski prosperitet zemlji. Ovo se činilo kao osvježavajući pristup u usporedbi s tradicionalnim političkim strankama koje su često bile optužene za korupciju i razne afere. U konačnici, korištenje digitalnih tehnologija i medija, zajedno s uspješnom marketinškom strategijom i obećanjima o reformama, doprinijelo je uspjehu Akcije nezadovoljnih građana na parlamentarnim izborima u Češkoj 2017. godine.

Parlamentarni izbori u Češkoj 2017. – Građanska demokratska stranka (ODS)

Građanska demokratska stranka (ODS) je jedna od najstarijih stranaka u Češkoj, osnovana 1991. godine kao konzervativna i liberalna stranka. Na parlamentarnim izborima 2017. godine, ODS je izašla kao jedna od glavnih stranaka desnice u Češkoj, s ciljem da povrati svoju poziciju kao jedna od najutjecajnijih stranaka u državi.

Korištenje digitalnih tehnologija i medija bio je važan dio strategije Građanske demokratske stranke na ovim izborima. Stranka je koristila društvene mreže, poput Facebook-a i Twitter-a, kako bi se povezala s biračima i promovirala svoje ideje. Također su uložili značajna sredstva u kampanju na društvenim mrežama i oglašavanje na internetu, što je postalo sve važnije s obzirom na sve veću uporabu digitalnih medija među biračima, ali i protukandidatima.

Međutim, unatoč ulaganjima u digitalne tehnologije i medije, ODS nije postigla značajan uspjeh. Na izborima za Zastupnički dom Parlamenta Češke Republike, ODS je osvojila 11,32% glasova i 25 mjesta u parlamentu, što je manje od očekivanog. Ovo je bila njihova najlošija izborna izvedba do tada. Neki njihove aktivnosti ukazale su na to da je ODS bila nedovoljno usredotočena na teme koje su bile važne biračima u to vrijeme, poput pitanja ilegalnih migracija i korupcije, a umjesto toga se usredotočila na pitanja koja su se više bavila ekonomijom i fiskalnom politikom. Također su imali teškoće u definiranju svojih stavova prema Akciji nezadovoljnih građana, najvećoj suparničkoj stranci.

Ukratko, iako je ODS uložila značajna sredstva u korištenje digitalnih tehnologija i medija, to nije bilo dovoljno da im pomogne u postizanju uspjeha na izborima. Nedostatak fokusa na teme koje su bile važne biračima, kao i nedostatak jasnoće u definiranju svojih stavova, mogli su biti glavni razlozi njihovog neuspjeha.

Parlamentarni izbori u Češkoj 2017. – Češka piratska stranka (Piráti)

Parlamentarni izbori u Češkoj 2017. donijeli su značajne promjene na političkoj sceni, a među strankama koje su se izdvojile bila je i Češka piratska stranka (Piráti). Stranka je uspjela ući u parlament s osvojenih 10,80% glasovova i 22 zastupnička mjesta te postati treća najjača stranka u parlamentu.

Korištenje digitalnih tehnologija i medija igralo je značajnu ulogu u uspjehu Češke piratske stranke. Stranka je svoju kampanju temeljila na korištenju internetskih tehnologija i društvenih medija kako bi se približila biračima. Stranka je također pokrenula inovativnu platformu za dijeljenje informacija i ideja, koja je omogućila članovima i simpatizerima stranke da dijele svoje prijedloge i sudjeluju u kreiranju politika stranke.

Piráti su također koristili različite taktike za privlačenje birača, uključujući korištenje memova, viralnih video uradaka i drugih digitalnih sadržaja. Osim toga, stranka je imala vrlo uspješnu kampanju na društvenim mrežama, koja je privukla veliku pozornost i bila prepoznata kao jedna od najuspješnijih kampanja na društvenim medijima u ovoj predizbornoj kampanji.

Utjecaj korištenja digitalnih tehnologija i medija na uspjeh Češke piratske stranke bio je značajan, s obzirom na to da su se uspjeli izdvojiti od drugih stranaka koje su koristile tradicionalnije kampanje. Osim toga, fokusiranje na digitalnu kampanju omogućilo je stranci da se približi mlađim generacijama koje su aktivnije na društvenim mrežama i u digitalnom svijetu. U konačnici, korištenje digitalnih tehnologija i medija omogućilo je Češkoj piratskoj stranci da se uspješno pozicionira na političkoj sceni i privuče široku bazu birača.

Zaključak

Parlamentarni izbori u Češkoj 2017. godine bili su obilježeni sve većom uporabom digitalnih tehnologija i medija u kampanjama stranaka. Sve veći broj birača pretražuje vijesti i informacije o političkim strankama putem interneta i društvenih medija, što su stranke nastojale iskoristiti u svojoj predizbornoj kampanji.

Akcija nezadovoljnih građana (ANO) ostvarila je veliku pobjedu na ovim izborima i osvojila najveći broj mjesta u parlamentu. Njihova kampanja bila je usmjerena na obećanja o modernizaciji i digitalizaciji državne uprave i javnih službi, što se odrazilo na njihovu pobjedu i osvajanje glasova birača koji su tražili promjene i modernizaciju društva.

Građanska demokratska stranka (ODS) i Češka piratska stranka (Piráti) također su uspješno koristili digitalne tehnologije i medije u svojoj predizbornoj kampanji. ODS je usmjerila svoju kampanju na obnovu države i povratak tradicionalnim češkim vrijednostima, dok su Pirati bili usmjereni na otvorenu i transparentnu vladu i javne službe.

Češka socijaldemokratska stranka (ČSSD), s osvojenih 7,77% glasova, pretrpjela je veliki poraz na ovim izborima, što se može pripisati slaboj predizbornoj kampanji i nedostatku jasnog stajališta o ključnim pitanjima koja su bila važna za birače. Nisu uspjeli u potpunosti iskoristiti digitalne tehnologije i medije u svojoj kampanji, što ih je u konačnici koštalo izgubljene podrške birača.

Ukupno gledajući, parlamentarni izbori u Češkoj 2017. godine predstavljali su važan iskorak u digitalizaciji političkih kampanja, dok su stranke koje su uspješno koristile digitalne tehnologije i medije ostvarile veliku prednost u privlačenju pozornosti i birača.

Top flagtag linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram