Parlamentarni izbori u Češkoj 2021.

Analiza kampanje

Parlamentarni izbori u Češkoj 2021.

Parlamentarni izbori u Češkoj održani su 8. i 9. listopada 2021. godine u atmosferi pandemije COVID-19, što je dovelo do značajnog povećanja upotrebe digitalnih tehnologija i medija u kampanji. Stranke su se oslanjale na društvene medije, internetske stranice nove tehnologije poput chatbotova kako bi se poboljšala komunikacija s biračima i pomoglo im u donošenju odluke o glasanju.

Stranke su se oslanjale na različite vrste digitalnih tehnologija i medija kako bi došle do svojih birača i privukle njihovu pažnju. Oglasne kampanje putem društvenih medija bile su izrazito popularne, a stranke su se natjecale u stvaranju viralnog sadržaja koji će privući što više birača. Kandidati su se također pojavljivali na internetskim platformama poput YouTube-a, Instagram-a i TikTok-a, te su koristili blogove i podcaste za dodatno privlačenje birača.

Međutim, korištenje digitalnih tehnologija i medija tijekom ovih izbora obilježile su određene kontroverze. Bilo je optužbi da su se neke stranke, uključujući i vladajuću stranku Akciju nezadovoljnih građana (ANO), oslanjale na dezinformacije i lažne vijesti koje su širile putem društvenih medija, što je moglo utjecati na birače. Također je bilo i slučajeva hakiranja računa kandidata, kao i slučajeva internetskog zlostavljanja i prijetnji političkim protivnicima.

Sve u svemu, digitalne tehnologije i mediji igrali su važnu ulogu u kampanji za parlamentarne izbore u Češkoj 2021. godine. Stranke koje su se uspješno pozicionirale u digitalnom prostoru imale su prednost u dosezanju birača, posebno mlađih generacija koje su se aktivnije uključivale u kampanje kroz društvene medije i druge digitalne platforme.

Parlamentarni izbori u Češkoj 2021. – Koalicija SPOLU

Parlamentarni izbori u Češkoj održani 2021. godine, obilježeni su vrlo tijesnom utrkom za preuzimanje vlasti. Koalicija SPOLU, koju su činile tri stranke: Građanska demokratsku stranka (ODS), Kršćansko-demokratska unija (KDU-ČSL) i Tradicija-odgovornost-prosperitet (TOP 09), ostvarila je pobjedu osvojivši 27,79% glasova, odnosno 71 mjesto u češkom parlamentu.

Članice koalicije SPOLU koristile su digitalne tehnologije i medije kako bi stvorile snažnu prisutnost na internetu i društvenim mrežama. Stranka je imala vrlo kvalitetnu web-stranicu na kojoj su bili dostupni programi i kandidati, a također su koristili i društvene mreže kao što su Facebook, Twitter, Instagram i YouTube kako bi dosegnuli što veću publiku. ODS i njihovi koalicijski partneri također su koristili digitalne alate za organiziranje virtualnih događaja i tribina, uključujući interaktivne susrete s kandidatima, kao i za pridobivanje novih članova.

Jedan od ključnih elemenata kampanje ODS-a i koalicije SPOLU bila je kritika vladajuće stranke Akcije nezadovoljnih građana (ANO) zbog korupcije i nepotizma. Korištenjem društvenih mreža i digitalnih tehnologija, stranka je uspjela doprijeti do većeg broja ljudi i prenijeti svoju poruku, što je moglo doprinijeti konsolidiranju podrške među biračima.

Koalicija je također koristila digitalne tehnologije i medije kako bi prikupila podatke o biračima i ciljano im se obratila putem personaliziranih oglasa i poruka. Ovo je pomoglo koaliciji da bolje razumije svoje birače i prilagodi svoju kampanju prema njihovim interesima i stavovima.

Uz to, ODS i koalicija SPOLU koristile su se i tradicionalnim medijima poput televizije i novina kako bi dosegnuli širu publiku. Međutim, njihova dominacija na društvenim medijima bila je ključna za njihovu kampanju i utjecaj na birače. Ukupno gledajući, korištenje digitalnih tehnologija i medija imalo je značajan utjecaj na uspjeh koalicije SPOLU na parlamentarnim izborima u Češkoj 2021. godine. Koalicija je uspjela doseći šire skupine ljudi, ostvariti i učvrstiti podršku među neodlučnim biračima i ciljano se obratiti svojoj stalnoj biračkoj bazi.

Parlamentarni izbori u Češkoj 2021. – Akcija nezadovoljnih građana (ANO)

Unatoč osvajanju 27,13% glasova, odnosno najvećeg broja mandata (72), Akcija nezadovoljnih građana (ANO) nije uspjela formirati vladu postizbornim koalicijskim sporazumima. No, njihove aktivnosti tijekom kampanje obilježene su primjerenim korištenjem digitalnih tehnologija i medija, što je značajno utjecalo na rezultate izbora.

Akcija nezadovoljnih građana (ANO) formirala je intenzivnu digitalnu kampanju kako bi povećala svoju prisutnost na društvenim mrežama i dosegnula nove birače. ANO je imala veliki broj pratitelja na društvenim mrežama poput Facebook-a, Instagram-a i Twitter-a, gdje su objavljivali vijesti, fotografije i videozapise koji su ih predstavljali kao stranku koja se bori za promjene u državi. Također su koristili personalizirane poruke putem e-pošte i SMS poruka kako bi ciljali specifične birače i motivirali ih da izađu na izbore.

Akcija nezadovoljnih građana je također imala značajna proračunska sredstva dedicirana za digitalno oglašavanje, što im je omogućilo da dosegnu velik broj birača. Koristili su različite platforme za oglašavanje, uključujući Google Ads, Facebook Ads i Instagram Ads. Oglasima su ciljali birače s različitim interesima i preferencijama, što je povećalo njihovu vidljivost i doprlo do novih glasača. Istovremeno, koristili su i druge digitalne alate, poput online anketa, kako bi prikupili povratne informacije od birača, u svrhu izgradnje odnosa s njima te prilagođavanja komunikacije. Korištenje takvih alata omogućilo im je da se usredotoče na pitanja koja su važna za birače i da razviju strategiju koja će im donijeti najveću korist.

Utjecaj ovih digitalnih strategija na rezultate izbora nije se mogao zanemariti. ANO je osvojila najveći broj glasova birača, što im je gotovo omogućilo većinu u parlamentu. Korištenje digitalnih medija omogućilo im je da dođu do novih birača i da motiviraju one koji su već podržavali stranku da izađu na izbore. Akcija nezadovoljnih građana je uspjela stvoriti snažnu online zajednicu koja je podupirala njihovu kampanju, što je bilo ključno za njihov izborni rezultat.

Parlamentarni izbori u Češkoj 2021. – Koalicija Pirati i gradonačelnici (Piráti a Starostové)

Parlamentarni izbori u Češkoj 2021. godine predstavljali su važan trenutak za koaliciju Pirati i gradonačelnici (Piráti a Starostové). Koaliciju su činile dvije stranke: Češka piratska stranka (Česká pirátská strana), liberalna stranka koja se zalaže za transparentnost i digitalnu transformaciju, te stranka Gradonačelnici i nezavisni (Starostové a nezávislí), stranka koja je fokusirana na lokalna i regionalna pitanja.

Korištenje digitalnih tehnologija i medija predstavljalo je važan aspekt kampanje koalicije Piráti a Starostové. Češka piratska stranka je već prethodno bila poznata po korištenju digitalnih tehnologija, poput društvenih mreža i online kampanja, što je nastavila i u ovoj kampanji. Korišteni su digitalni alati poput e-pošte, SMS poruka i mobilnih aplikacija kako bi se povezali s biračima. Također su organizirali virtualne događaje, poput online debata i interaktivnih prijenosa uživo, što im je omogućilo da dosegnu veći broj ljudi.

Kampanja koalicije Piráti a Starostové također se usredotočila na važnost digitalne transformacije i transparentnosti u politici. U njihovom programu su se nalazile teme kao što su povećanje dostupnosti interneta, podrška start-up tvrtkama i digitalizacija javne uprave.

Utjecaj korištenja digitalnih tehnologija i medija bio je velik u rezultatima izbora za koaliciju Piráti a Starostové. Koalicija je osvojila 15,62% glasova, odnosno 37 mandata u parlamentu i postala je treća najjača opcija u državi. U zaključku, korištenje digitalnih tehnologija i medija bilo je ključno za kampanju koalicije Piráti a Starostové. Njihova fokusiranost na digitalnu transformaciju i transparentnost u politici privukla je veliki broj birača, što je rezultiralo dobrim izbornim uspjehom.

Zaključak

Parlamentarni izbori u Češkoj 2021. godine značajan su primjer korištenja i utjecaja digitalnih tehnologija i medija na izborne rezultate i političku klimu u državi. Korištenje društvenih medija, online kampanja, televizijskih debata i drugih medijskih platformi postalo je ključno za političke stranke u stjecanju podrške birača i mobilizaciji glasača.

Kao što smo vidjeli, Akcija nezadovoljnih građana (ANO), bez obzira na nemogućnost formiranja vlade, uspjela je zadržati svoju poziciju kao najjača politička stranka u Češkoj. Usprkos kritikama te negativnim kampanjama protiv njih, ostvarili su odličan rezultat zahvaljujući svojoj sposobnosti korištenja digitalnih medija i tehnologija. Piráti i Starostové uspjeli su postati treća najveća politička opcija, zahvaljujući svojoj inovativnoj kampanji koja se fokusirala na društvene medije i digitalne platforme.

S druge strane, tradicionalne političke stranke poput Građanske demokratske stranke (ODS) i Češke socijaldemokratske stranke (ČSSD) mogu poslužiti kao primjeri potpuno suprotnih pristupa kampanji. U usporedbi s prethodnim parlamentarnim izborima 2017. godine, ODS je drastično promijenila pristup i okrenula se značajnoj upotrebi digitalnih tehnologija, što se i odrazilo na izborni rezultat i priliku za formiranje nove češke vlade. Istovremeno, ČSSD se nije odlučila promijeniti pristup kampanji te nije uspjela zadržati podršku birača.

Ukupno gledajući, izbori su pokazali da su digitalne tehnologije i mediji postali neizbježni faktor u politici i da će njihov utjecaj na političku klimu u državi samo rasti u budućnosti. Stranke koje se prilagode ovim promjenama imaju veću šansu za ostvariti uspjeh, dok one koje ne uspiju iskoristiti prednosti digitalnih tehnologija, medija i suvremenih trendova mogu ugroziti prethodno izborene pozicije.

Top flagtag linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram