Parlamentarni izbori u Mađarskoj 2018.

Analiza kampanje

Parlamentarni izbori u Mađarskoj 2018.

Parlamentarni izbori u Mađarskoj održani su 8. travnja 2018. godine, a bili su važni ne samo za Mađarsku, već i za Europu, s obzirom na rastući euroskepticizam i desni populizam u regiji. Vladajuća stranka Fidesz, pod vodstvom premijera Viktora Orbána, uspješno je koristila digitalne tehnologije i medije kako bi povećala svoju prisutnost na društvenim mrežama i privukla mlade birače. Stranka je stvorila vlastite komunikacijske kanale, kako bi održavala kontakt sa svojim biračima i širila svoje poruke na društvenim mrežama. Fidesz je također uspio iskoristiti algoritme društvenih mreža kako bi svoje poruke doveli do ciljane publike, a također su koristili i plaćeno oglašavanje na društvenim mrežama kako bi se bolje povezali s biračima.

Jobbik, stranka konzervativne orijentacije, također je koristila digitalne tehnologije u svojoj kampanji, iako u manjoj mjeri nego Fidesz. Stranka se fokusirala na društvene mreže i online platforme kako bi proširila svoju poruku i približila se mladim biračima. Jobbik je koristio Twitter i Facebook kako bi objavljivao svoje poruke, a također su imali i YouTube kanal na kojem su objavljivali svoje spotove.

Koalicija Socijalističke stranka Mađarske (Magyar Szocialista Párt) i Dijalog za Mađarsku (Párbeszéd Magyarországért) koristila je tradicionalne medije poput televizije, radija i tiska, ali i društvene mreže kako bi se približila mlađim biračima. Koalicija je također koristila plaćeno oglašavanje na društvenim mrežama kako bi se bolje povezala s biračima.

Ostale manje stranke i koalicije, također su koristile društvene mreže i online platforme kako bi se približile svojim biračima. Međutim, njihove kampanje nisu bile tako uspješne kao kampanje Fidesza ili Jobbika.

Parlamentarni izbori u Mađarskoj 2018. – Koalicija Fidesz-KDNP

Parlamentarni izbori u Mađarskoj 2018. godine bili su važni za političku scenu u Mađarskoj, jer su omogućili vladajućoj koaliciji Fidesza i Kršćansko-demokratske narodne stranke (KDNP) da zadrže vlast. Izbori su se odvijali u ozračju kontroverze i kritika zbog ograničenja slobode medija i izborne kampanje koja se temeljila na populističkim i nacionalističkim porukama.

Fidesz-KDNP koalicija uspješno je iskoristila digitalne tehnologije i medije u svojoj kampanji. Imali su snažnu online prisutnost i koristili su društvene mreže kao glavni način komunikacije s biračima. Koalicija je imala veliki broj pratitelja na Facebook-u, Twitter-u i Instagram-u, što im je omogućilo da dosegnu velik broj ljudi i šire svoje poruke.

Kampanja Fidesza bila je usmjerena na jačanje nacionalnog identiteta i zaštitu mađarskih interesa, a digitalne tehnologije i mediji bili su ključni alati u tom procesu. Stranka je koristila personaliziranu oglašivačku kampanju na društvenim mrežama, s ciljem da se njihove poruke što više približe biračima. Također su koristili ciljano oglašavanje kako bi došli do specifičnih grupa birača. Fidesz-KDNP koalicija koristila je i druge oblike digitalne komunikacije, uključujući marketing putem e-pošte, mobilne aplikacije i chatbotove. Uz to, koristili su se i tradicionalnim oblicima oglašavanja, poput plakata i televizijskih reklama, ali su digitalne tehnologije i mediji bili ključni dio njihove kampanje.

U konačnici, Fidesz-KDNP koalicija pobijedila je na izborima s udjelom glasova od 49,27%. Njihova uspješna upotreba digitalnih tehnologija i medija bila je jedan od ključnih faktora u njihovoj pobjedi.

Parlamentarni izbori u Mađarskoj 2018. – Jobbik

Na parlamentarnim izborima u Mađarskoj 2018. godine, konzervativna stranka Jobbik je bila jedna od glavnih oporbenih stranaka, a njen uspjeh ili neuspjeh kao manje stranke u velikoj mjeri ovisio je o korištenju digitalnih tehnologija i medija. Jobbik se odlučio za agresivniju digitalnu strategiju u odnosu na prethodne izbore 2014. godine.

Jedan od ključnih elemenata Jobbikove strategije bila je upotreba društvenih medija za angažiranje i mobilizaciju birača. Stranka je koristila Facebook i Twitter za objavljivanje svojih političkih stavova, pozive na akciju i komunikaciju sa svojim biračima. Također su koristili platforme poput YouTube-a za objavljivanje svojih predizbornih spotova i govora.

Jobbik je također koristio personalizirane digitalne kampanje za ciljanje specifičnih skupina birača. Koristili su ciljane oglase na Facebook-u i drugim platformama kako bi dosegnuli birače koji su pokazivali interes za određene teme koje su bile u skladu s Jobbikovim političkim stavovima.

Ključni element Jobbikove strategije bio je i korištenje digitalnih alata za prikupljanje podataka o biračima. Koristili su se različiti alati poput anketa, kvizova i drugih obrazaca kako bi prikupili informacije o političkim stavovima i prioritetima birača. Ovi podaci su potom korišteni za personaliziranje kampanja i ciljanje birača.

Ipak, unatoč agresivnoj digitalnoj strategiji, Jobbik nije postigao željeni uspjeh na izborima. Stranka je osvojila 19,06% glasova, što je smanjenje u odnosu na prethodne izbore. Međutim, njihova digitalna strategija pokazala je važnost i efikasnost digitalnih tehnologija i medija u političkoj kampanji.

Parlamentarni izbori u Mađarskoj 2018. – Koalicija lijevo-zelenih opcija

Na parlamentarnim izborima u Mađarskoj 2018., koaliciju Socijalističke stranke Mađarske (MSZP) i Dijaloga za Mađarsku (PM) predvodio je Gergely Karácsony. Njihov izborni program usredotočio se na borbu protiv korupcije i zaštitu radničkih prava, a kao glavni cilj su isticali stvaranje pravednijeg društva.

Koalicija MSZP-PM koristila je digitalne tehnologije i medije u svojoj kampanji, posebno na društvenim mrežama, kao što su Facebook, Twitter i Instagram. Koristili su društvene mreže za dijeljenje informacija o svojim stavovima, programima, za angažiranje birača te za prikupljanje donacija.

Kada govorimo o korištenju digitalnih tehnologija i medija, koalicija je imala jasan fokus na društvene mreže i internet kao glavni alat za komunikaciju s biračima. U skladu s time, osnovali su mrežu volontera koji su se bavili digitalnim marketingom i kreirali kampanje na društvenim mrežama.

Jedna od značajki kampanje koalicije MSZP-PM bila je naglasak na društveno odgovornom marketingu, što je bio odgovor na sve veću zabrinutost javnosti u vezi s manipulacijom javnosti putem društvenih medija. Kampanja se fokusirala na osvještavanje birača o važnosti demokratskih procesa i potrebi za transparentnošću u politici.

Koalicija je također koristila digitalne tehnologije za izravan kontakt s biračima putem e-pošte i SMS poruka, pri čemu su pozivali birače da se pridruže njihovoj kampanji, daju svoj doprinos i glasaju za njih. Kampanja je također uključivala i izravne interakcije s biračima putem Facebook Live događaja, u kojima su članovi koalicije odgovarali na pitanja birača i dijelili svoja stajališta o ključnim političkim pitanjima i problemima.

Uz to, koalicija MSZP-PM koristila je i tradicionalne medije kao što su televizija i tisak za promicanje svoje kampanje. Redovito su se pojavljivali u medijskim emisijama i intervjuima kako bi iznijeli svoje političke stavove i programe. Također, uspješno su iskoristili digitalne tehnologije i medije za svoju kampanju, no unatoč tome, s osvojenih 11,91% glasova nisu uspjeli preuzeti vlast u zemlji.

Zaključak

Parlamentarni izbori u Mađarskoj 2018. bili su obilježeni intenzivnim korištenjem digitalnih tehnologija i medija od strane svih glavnih političkih stranaka. Koalicija Fidesz-KDNP uspješno je iskoristila moć društvenih medija i digitalnog marketinga za mobilizaciju svojih pristalica i širenje svojih poruka. Sa druge strane, oporbeni blok nije bio tako uspješan u korištenju digitalnih tehnologija, što je možda utjecalo na njihov slabiji izborni rezultat. Stranka Jobbik je također koristila digitalne tehnologije, ali se njihova kampanja nije uspjela izdvojiti na društvenim medijima, što je moglo utjecati na njihov gubitak glasova.

Ukupno gledajući, digitalne tehnologije i mediji postaju sve važniji aspekt političkih kampanja u Mađarskoj, kao i u drugim zemljama diljem svijeta. Stranke koje su uspješno iskoristile ove tehnologije u prethodnim izborima pokazale su se uspješnijima u mobilizaciji birača i promicanju svojih političkih stavova. U budućim izbornim razdobljima, očekuje se da će digitalne tehnologije i dalje igrati važnu ulogu u političkim kampanjama u Mađarskoj, a stranke koje se ne prilagode ovim trendovima mogu izgubiti značaj i mjesto u izbornom procesu.

Top flagtag linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram