Parlamentarni izbori u Mađarskoj 2022.

Analiza kampanje

Parlamentarni izbori u Mađarskoj 2022.

Na parlamentarnim izborima u Mađarskoj održanim 3. travnja 2022. godine, korištenje digitalnih tehnologija i medija igralo je važnu ulogu u kampanjama stranaka i kandidata. Kao i na prethodnim izborima, stranka Fidesz, koju vodi premijer Viktor Orbán, iskoristila je digitalne medije kako bi se približila biračima i dobila njihovu podršku. Fidesz je intenzivno koristio društvene mreže poput Facebook-a, Instagram-a i Twitter-a, kao i marketing putem e-pošte kako bi se povezao s biračima i distribuirao svoje političke poruke. Također su se oslonili na plaćeno oglašavanje putem Google-a i drugih platformi kako bi dosegnuli što veći broj ljudi.

Koalicija oporbenih stranaka je također koristila digitalne medije, ali su se uglavnom usredotočili na mobilizaciju birača i izgradnju svojih baza podataka. Stranka Jobbik, koju se smatra konzervativnom i populističkom, koristila je digitalne alate za povezivanje sa svojim biračima i dijeljenje svojih političkih stavova. Stranke na ljevici, poput Mađarske socijalističke stranke i Dijaloga za Mađarsku, također su se oslanjale na društvene medije kako bi podigle svijest o svojim kampanjama i privukle glasače.

Uz korištenje digitalnih medija, kampanje su se oslanjale i na tradicionalne medije, poput televizije i tiska. Fidesz je, zahvaljujući svojoj širokoj medijskoj infrastrukturi, imao dominantnu poziciju u tradicionalnim medijima, dok su oporbene stranke bile prisiljene koristiti alternativne izvore kako bi dobile svoj udio u medijskom prostoru.

U cjelini, korištenje digitalnih tehnologija i medija na parlamentarnim izborima u Mađarskoj 2022. godine bilo je ključno za kampanje stranaka i kandidata. Međutim, Fideszova dominacija u tradicionalnim medijima ograničila je opcije oporbene koalicije i može se smatrati da je to imalo velik utjecaj na izborni proces.

Parlamentarni izbori u Mađarskoj 2022. – Koalicija Fidesz-KDNP

Parlamentarni izbori u Mađarskoj 2022. godine su se održali u atmosferi kontroverze i političke napetosti. Koalicija Fidesza i Kršćansko-demokratske narodne stranke (KDNP), koju predvodi dugogodišnji premijer Viktor Orbán, očekivala je da će ostati na vlasti iako su se u posljednje vrijeme suočili s nekoliko izazova. Korištenje digitalnih tehnologija i medija igralo je važnu ulogu u kampanji i na samim izborima, a čini se da su doprinijeli i konačnim rezultatima.

Korištenje društvenih medija bilo je ključno za kampanju Fidesz-KDNP koalicije. Stranka je bila vrlo aktivna na Facebook-u, gdje su imali velik broj pratitelja i gdje su objavljivali redovite poruke i obavijesti. Također su koristili Twitter, Instagram i YouTube, gdje su dijelili videozapise s govora i drugih događaja. Ovi kanali bili su učinkoviti u povećavanju vidljivosti stranke i njenih kandidata, a također su omogućili Fidesz-KDNP koaliciji ciljanje specifične skupine birača, posebno mlade te tehnološki osvještene i napredne birače.

Fidesz-KDNP također je koristio digitalne tehnologije u svrhu ciljanja birača. Korištenjem podataka o biračima, koji su prikupljeni iz različitih izvora, stranka je mogla ciljati pojedince s porukama koje su bile relevantne za njihove interese i brige. To im je omogućilo da učinkovitije komuniciraju s biračima i da ih motiviraju da izađu na izbore.

Drugi ključni aspekt korištenja digitalnih tehnologija bio je online oglašavanje. Fidesz-KDNP je uložio značajna sredstva u online oglašavanje kako bi dosegnuli što veći broj birača. To je uključivalo plaćene oglase na Facebooku, Googleu i drugim online platformama, kao i ciljano oglašavanje putem e-pošte. Takvo oglašavanje omogućilo je Fidesz-KDNP-u da dosegnu i utječu na veliki broj birača s porukama koje su se obraćale njihovim specifičnim interesima i brigama.

U konačnici, ova taktika korištenja digitalnih tehnologija i medija pomogla je Fidesz-KDNP koaliciji da zadrži vlast na parlamentarnim izborima u Mađarskoj 2022. godine. Koalicija je osvojila 54,13% glasova, odnosno 135 od 199 mjesta u parlamentu. Utjecaj digitalnih tehnologija i medija na ove izbore bio je ključan za Fidesz-KDNP i omogućio im je da zadrže vlast unatoč kontroverzama koje su ih okruživale.

Parlamentarni izbori u Mađarskoj 2022. – Ujedinjeni za Mađarsku

Parlamentarni izbori u Mađarskoj 2022. godine bili su iznimno važni za oporbu, koja je ujedinila svoje snage u koaliciji Ujedinjeni za Mađarsku, kako bi se borila protiv dugogodišnje vladavine koalicije Fidesz-KDNP. Oporbenu koaliciju Ujedinjeni za Mađarsku činile su stranke s gotovo čitavog političkog spektra: Jobbik, Socijalistička stranka Mađarske (MSZP), Dijalog za Mađarsku (PM), Demokratski savez (DK), Zelena stranka Mađarske (LMP) te pokret Momentum.

Općenito gledajući, oporba se usredotočila na korištenje društvenih mreža kako bi se direktno povezala s glasačima i osigurala da njihove poruke stignu do što većeg broja ljudi. Stranke koje su sudjelovale u koaliciji, Jobbik, Socijalistička stranka Mađarske (MSZP), Demokratski savez (DK) i druge, koristile su Facebook, Twitter, Instagram i YouTube za objavljivanje svojih poruka i za interakciju s biračima.

Važno je napomenuti da je koalicija Ujedinjeni za Mađarsku uspjela osigurati podršku poznatih osoba, kao što su glumci, glazbenici i sportaši. Ove su osobe često koristile svoje društvene mreže kako bi promovirale kandidate koalicije i pozvale svoje obožavatelje i pratitelje da glasaju.

U konačnici, iako je koalicija osvojila 34,44%, njihov rezultat se smatra ozbiljnom porazom, a samo je nekoliko razloga njihovog poraza:

  • Prvi razlog je nedostatak ujedinjenosti i koordinacije među strankama u koaliciji. Unutar koalicije postojala je velika raznolikost ideja i mišljenja, što je otežalo stvaranje jedinstvenog i koherentnog programa. Također, stranke nisu uspjele prevladati osobne animozitete i rivalstva, što je otežalo postizanje dogovora o zajedničkim ciljevima i strategijama.
  • Drugi razlog je nedostatak jasne strategije i vizije. Iako je koalicija Ujedinjeni za Mađarsku solidno osmislila kampanju i koristila sve dostupne digitalne tehnologije i medije na inovativan način, nije uspjela izraditi jasnu strategiju i viziju koja bi privukla većinu birača. Njihov program nije bio dovoljno jasan i privlačan, što je ostavilo velik dio birača bez motivacije za izlazak na izbore.
  • Treći razlog je bio nedostatak financijskih resursa i tehničkih vještina za efikasnu provedbu digitalne kampanje. Općenito, stranke u Mađarskoj imaju manje novčanih sredstava za kampanje u usporedbi s drugim europskim državama, što je u velikoj mjeri ograničilo mogućnosti oporbene koalicije u korištenju digitalnih tehnologija i medija u kampanji.
  • Četvrti razlog je bio dominantni položaj vladajuće stranke Fidesz-KDNP u medijima. Tijekom kampanje, mediji pod kontrolom vlade bili su skloni favoriziranju vladajuće stranke, dok su oporbene stranke bile izložene negativnoj kampanji. Osim toga, Fidesz-KDNP uspio je efikasno iskoristiti društvene mreže i druge digitalne platforme kako bi poboljšao svoj imidž i privukao glasače.
  • Peti razlog bio je niski odaziv birača. Odaziv na izborima u Mađarskoj 2022. bio je jedan od najnižih u povijesti te zemlje. Mnogi birači nisu se motivirali za izlazak na birališta zbog nedostatka povjerenja u politički sustav i nepovjerenja prema svim političkim strankama.

Zaključak

Parlamentarni izbori u Mađarskoj 2022. godine predstavljali su ključni trenutak za političku scenu u zemlji. Korištenje digitalnih tehnologija i medija igralo je važnu ulogu u kampanjama stranaka i koalicija, a rezultati izbora pokazuju koliko su ovi alati postali važni u suvremenim političkim procesima.

Koalicija Fidesz-KDNP, koja je vladala Mađarskom prethodnih 12 godina, ostvarila je uvjerljivu pobjedu na izborima. Njihova kampanja se uglavnom fokusirala na korištenje tradicionalnih medija, ali su također koristili digitalne alate poput društvenih medija i emaila. Također su se uspjeli oduprijeti kritikama o kršenju demokratskih načela i slobode medija koje su upućivali protivnici.

Oporbena koalicija Ujedinjeni za Mađarsku, iako su koristili naprednije digitalne strategije, nije uspjela pobijediti. Njihova kampanja se temeljila na mobilizaciji mladih i koristila je popularne društvene medije poput Instagrama i TikToka. Međutim, nisu uspjeli privući dovoljan broj glasača koji bi podržali njihovu viziju.

Jedna od važnih lekcija iz ovih izbora jest da su digitalne tehnologije postale neizbježan dio političkog procesa, ali da same po sebi nisu dovoljne za osvajanje izbora. Važnost kvalitete kampanje i usklađivanje s izbornim preferencijama glasača ne smiju biti zanemareni, a korištenje digitalnih alata treba biti pažljivo planirano i usklađeno s cjelokupnom strategijom kampanje.

Top flagtag linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram