Parlamentarni izbori u Poljskoj 2015.

Analiza kampanje

Parlamentarni izbori u Poljskoj 2015.

Parlamentarni izbori u Poljskoj održani su 25. listopada 2015. godine, a tijekom izborne kampanje zabilježen je značajan utjecaj digitalnih tehnologija i medija. Stranke i kandidati koristili su društvene medije, internetske stranice i aplikacije kako bi se približili biračima i predstavili svoje političke platforme.

Jedna od značajnijih novosti u korištenju digitalnih medija u ovoj kampanji bila je primjena algoritama za ciljano oglašavanje. Stranke su korištenjem algoritama ciljano plasirale oglase i poruke biračima s određenim interesima, što je omogućilo učinkovitiji pristup biračkom tijelu. Ova tehnologija omogućila je strankama da bolje razumiju birače i njihove potrebe, a istovremeno je olakšala donošenje odluka o alokaciji sredstava za oglašavanje.

Druga značajna digitalna strategija koju su primjenjivale stranke bila je upotreba društvenih medija kao kanala za komunikaciju s biračima. Stranke su koristile društvene mreže poput Facebook-a, Twitter-a i Instagram-a kako bi predstavile svoje političke platforme i ideje te kako bi uspostavile interakciju s biračima. Kandidati su objavljivali sadržaj poput videa, članaka i fotografija kako bi privukli birače i pobudili interes za svoje političke stavove.

Važno je napomenuti da su društveni mediji i digitalne tehnologije omogućili strankama da dosegnu veći broj birača nego što bi to bilo moguće tradicionalnim metodama oglašavanja i promocije. Digitalni mediji su omogućili kandidatima da budu dostupni biračima 24 sata dnevno i omogućili su biračima da se uključe u izborni proces na nov i uzbudljiv način.

Parlamentarni izbori u Poljskoj 2015. – Pravo i pravda (PiS)

Na parlamentarnim izborima u Poljskoj 2015., stranka Pravo i pravda (PiS) osvojila je apsolutnu većinu u Sejmu i formirala vladu. U kampanji su koristili različite strategije korištenja digitalnih tehnologija i medija kako bi se približili biračima i privukli nove glasače.

Jedna od njihovih ključnih strategija bila je korištenje društvenih medija. Na Facebook-u su imali veliku prisutnost, sa stranicom koja je imala više od milijun pratitelja. Na stranici su objavljivali vijesti, fotografije, i videozapise s događanja i govora, kao i izborne plakate i slogane. Također su koristili Twitter za brzu i kratku komunikaciju s biračima, objavljujući tijekom kampanje desetke tweetova dnevno. Pravo i pravda je također koristila YouTube za objavljivanje svojih izbornih spotova i govora, a njihov je kanal imao više od 20 tisuća pretplatnika.

Stranka je koristila i tradicionalne oblike medija, poput televizijskih i radijskih reklama, plakata i letaka, ali je posebno naglasak stavljala na korištenje digitalnih medija. Korištenje digitalnih tehnologija omogućilo im je da dosegnu širu publiku, posebno mlađu populaciju koja sve više koristi društvene medije i mobilne aplikacije kao glavni izvor informacija.

Konačni rezultati izbora pokazali su da je ova strategija bila uspješna za stranku Pravo i pravda. Osvojili su 37,58% glasova i stvorili apsolutnu većinu u Sejmu, što je bilo dovoljno da formiraju vladu. Brojne analize ističu kako je korištenje digitalnih tehnologija bilo ključno u njihovoj kampanji i pomoglo im je u dosezanju i mobilizaciji šireg biračkog tijela.

Parlamentarni izbori u Poljskoj 2015. – Građanska platforma (PO)

Na parlamentarnim izborima u Poljskoj 2015., Građanska platforma (PO) je vodila kampanju s naglaskom na korištenje digitalnih tehnologija i medija za komunikaciju s biračima. Stranka je imala značajnu prednost s pozicije vladajuće stranke s bogatijim proračunom za oglašavanje, te su se trudili iskoristiti tu prednost na što je više moguće načina.

Jedan od ključnih aspekata kampanje Građanske platforme bilo je korištenje društvenih mreža kao sredstva komunikacije s biračima. Stranka je imala održavala aktivnu prisutnost na Facebook-u i Twitter-u, s kontinuiranim objavama koje su uključivale različite teme, od političkih pitanja do svakodnevnih aktivnosti kandidata.

Građanska platforma je također uspjela uključiti utjecajne blogere i druge online influencere u svoju kampanju, što je bilo posebno važno u kontekstu mlađe populacije koja se više oslanjala na online izvore informacija. Stranka je također organizirala nekoliko online događaja, poput interaktivnih debata putem video konferencija, što je omogućilo biračima da se uključe u kampanju i postave pitanja kandidatima.

Međutim, unatoč korištenju digitalnih medija, Građanska platforma nije uspjela osvojiti dovoljno glasova (24.09%) za pobjedu na izborima. Jedan od razloga za to bila je njihova nedostatna fokusiranost na pitanja koja su važna za prosječnog birača, a preveliki naglasak na negativnu kampanju protiv suparnika. Također, nisu uspjeli dovoljno iskoristiti prednosti društvenih medija za mobilizaciju birača, što je vjerojatno pridonijelo nižoj izlaznosti na izbore njihovog glasačkog tijela.

Zaključak

Parlamentarni izbori u Poljskoj 2015. godine pokazali su kako su obje glavne stranke, Pravo i pravda i Građanska platforma, koristile digitalne tehnologije i medije za promociju svojih kandidata i programa. Stranka Pravo i pravda se usredotočila na korištenje društvenih mreža, posebno Facebook-a, dok se Građanska platforma (pre)više oslanjala na tradicionalnije oblike komunikacije poput televizije i tiska. Ipak, obje su stranke prepoznale važnost digitalnih medija i koristile ih za promociju svojih kandidata, mobilizaciju birača i utjecanje na javno mnijenje. U konačnici, stranka Pravo i pravda je na ovim izborima ostvarila pobjedu, a njezina uspješna strategija korištenja digitalnih medija bila je jedan od faktora koji su pridonijeli tom uspjehu.

Top flagtag linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram