Parlamentarni izbori u Poljskoj 2019.

Analiza kampanje

Parlamentarni izbori u Poljskoj 2019.

Parlamentarni izbori u Poljskoj održani su 13. listopada 2019. godine. Bili su važni izbori za zemlju, budući da je u njima sudjelovalo 30 stranaka. Izborna kampanja bila je obilježena intenzivnom uporabom digitalnih tehnologija i medija, posebice društvenih mreža, za promociju političkih poruka i mobilizaciju birača od strane sve tri najjače opcije na ovim izborima - Pravo i pravda (PiS), Građanska platforma (PO) i Koalicije ljevice (Lewica).

Vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) predvođena tadašnjim predsjednikom Vlade Mateuszom Morawieckim, uspješno je iskoristila digitalne tehnologije u svojoj kampanji, posebno na društvenim mrežama kao što su Facebook i Twitter. Stranka je pokrenula agresivnu kampanju na društvenim mrežama, uključujući i masovnu upotrebu Facebook oglašavanja koje je usmjereno na određene skupine birača, kao i objavljivanje redovitih sadržaja na Twitter-u.

Građanska platforma (PO) također je intenzivno koristila digitalne medije u svojoj kampanji, ali nije bila toliko agresivna kao Pravo i pravda u oglašavanju na društvenim mrežama.

Koalicija ljevice (Lewica) predstavila se kao ljevičarska alternativa dvama dominantnim strankama u zemlji, Pravu i pravdi i Građanskoj platformi. Koalicija je svoju kampanju usmjerila prema mladim biračima i radnicima, a digitalne tehnologije i mediji imali su ključnu ulogu u širenju njenih poruka i ideja.

Uz to, neovisni kandidati i manje stranke koristili su digitalne tehnologije i medije kako bi promovirali svoje poruke i pokušali privući podršku birača.

Uz korištenje digitalnih medija, stranke su se oslanjale i na tradicionalne oblike oglašavanja, poput plakata, letaka i televizijskih oglasa. Međutim, digitalni mediji igrali su sve veću ulogu u kampanjama, posebno među mlađim biračima.

Parlamentarni izbori u Poljskoj 2019. – Pravo i pravda (PiS)

Na parlamentarnim izborima u Poljskoj 2019., stranka Pravo i pravda (PiS) je postigla povijesnu pobjedu, osvojivši 43,59% glasova i osiguravši apsolutnu većinu u donjem domu parlamenta. Kampanja Prava i pravde bila je usmjerena na povećanje socijalnih naknada, borbu protiv korupcije i očuvanje poljskog identiteta i tradicije. Kao i prethodnih godina, stranka je uvelike koristila digitalne tehnologije i medije u svojoj kampanji.

Jedna od glavnih taktika stranke bilo je korištenje društvenih medija kako bi se dosegnula šira publika. Stranka je redovito objavljivala svoje stavove i planove na Facebook stranici, koja je imala preko milijun pratitelja. Korištenje Facebook-a omogućilo je stranci da dopre do svojih pristaša na direktniji i brži način, dok je u isto vrijeme mogla kontrolirati svoju poruku i izbjeći kritike iz oporbenih medija. Pravo i pravda također je koristila Twitter za širenje svojih stavova i interakciju s pratiteljima te YouTube za objavljivanje govora i intervjua.

Važan faktor uspjeha Prava i pravde u digitalnoj kampanji bilo je uspostavljanje vlastitog portala za vijesti, koji je prenosio afirmativne priče o stranci i njezinim čelnicima. Portal je također omogućio stranci da izravno komunicira s biračima i osigura da se njezine poruke čuju. Povezano s medijskim aktivnostima, stranka je organizirala online konferencije i predavanja putem društvenih medija, a koristila je i online platforme za prikupljanje sredstava za svoju kampanju.

Parlamentarni izbori u Poljskoj 2019. – Građanska platforma (PO)

Na parlamentarnim izborima 2019. godine, Građanska platforma (PO) je koristila digitalne tehnologije i medije kako bi povećala svoju vidljivost i doprla do svojih ciljanih birača. U kampanji su se fokusirali na svoj politički program, koji se uglavnom usredotočio na ekonomiju, obrazovanje i zdravstvo. Naglašavali su važnost jačanja gospodarstva i državnih institucija te su se usredotočili na kritiku Vlade za korupciju i nepotizam.

Građanska platforma je iskoristila društvene mreže, posebno Facebook i Twitter, kako bi komunicirala s biračima. Objavljeni sadržaj na društvenim mrežama bio je raznovrstan i obuhvaćao je kampanjske videozapise, infografike, fotografije i ankete, ali i izravnu interakciju s biračima putem komentara. Također su koristili ciljano oglašavanje na društvenim mrežama kako bi dosegli ciljane skupine birača.

Stranka je također ulagala u digitalni marketing i oglašavanje na drugim internetskim platformama, kao što su portali za vijesti i blogovi. Korišteni su i tradicionalni mediji, kao što su televizija, radio i tisak, ali je digitalni marketing postao sve značajniji za stranku, posebno u borbi za glasove mlađe populacije.

Uz korištenje digitalnih tehnologija, Građanska platforma također je organizirala brojne događaje i skupove kako bi se povezala s biračima i predstavila svoj program uživo. Ova strategija kombiniranja digitalnih i tradicionalnih marketinških alata pomogla je stranci da ostvari svoj cilj te da se pozicionira kao ozbiljna opcija na izborima.

U konačnici, upotreba digitalnih tehnologija i medija u kampanji stranke Građanska platforma u Poljskoj 2019. godine pokazala se uspješnom u dopiranju do ciljnih skupina birača, posebno mlađih generacija koje su najviše bile izložene digitalnim marketinškim kampanjama. Međutim, unatoč svojoj snažnoj digitalnoj strategiji, stranka nije uspjela ostvariti pobjedu te su zajedno s partnerima osvojili 27,40% glasova.

Parlamentarni izbori u Poljskoj 2019. – Koalicija ljevice (Lewica)

Koalicija ljevice (Lewica) je nastala uoči parlamentarnih izbora u Poljskoj 2019. godine, a predvodile su je tri lijeve stranke: Savez demokratske ljevice (Sojusz Lewicy Demokratycznej), Ljevica zajedno (Lewica Razem) i Poljska socijalistička partija (Polska Partia Socjalistyczna). Kampanju su temeljili na borbi za radnička prava, većoj socijalnoj pravdi, kao i na kritici tadašnje vladajuće stranke Pravo i pravda.

Jedna od glavnih taktika koalicije ljevice na društvenim mrežama bila je ciljanje mladih birača. Stranka je koristila platforme poput Facebook-a, Instagram-a i Twitter-a kako bi se povezala s ovom ciljnom skupinom i dijelila svoje poruke. Korišteni su hashtagovi poput #dostatekubogim i #wolnysluchaj, koji su se fokusirali na ekonomsku nejednakost, socijalnu pravdu i slobodu medija. Također je korišten YouTube kao glavni kanal za dijeljenje video sadržaja. Objavili su brojne videozapise u klasičnom, ali i podcast formatu, koji je bio dostupan i za slušanje na mnogim podcast platformama. Mnogi objavljeni videozapisi su imali i titlove na engleskom jeziku kako bi se moglo doprijeti i do međunarodne javnosti.

Uz to, Koalicija ljevice je uspješno provodila aktivnosti organiziranja putem društvenih medija kako bi se povezala s lokalnim zajednicama i stvorila potporu za svoje kandidate. Na taj način su angažirali volontere i organizirali događaje poput javnih tribina i okupljanja.

Generalno, tijekom predizborne kampanje su pokazali sposobnost učinkovitog korištenja digitalne tehnologije i medija kako bi se povezali s mladim biračima i pobudili interes za svoje političke ideje i stavove. Njihova taktika usmjerena prema društvenim medijima, posebno YouTube-u i Instagram-u, pomogla je stvoriti prepoznatljiv ugled stranke i uspostaviti značajnu online prisutnost.

Na kraju, Koalicija ljevice nije ostvarila očekivane rezultate na parlamentarnim izborima u 2019. godini, osvojivši samo 12,56% glasova. Unatoč tome, njihova digitalna kampanja bila je dobro organizirana i usmjerena na njihovu ciljanu publiku, što je pokazalo da imaju snažnu podršku ponajviše među mladim biračima i radnicima.

Zaključak

Na parlamentarnim izborima u Poljskoj 2019., tri vodeće stranke su postigle različite uspjehe u korištenju digitalnih tehnologija i medija u svojim predizbornim kampanjama. Stranka Pravo i pravda je uspjela iskoristiti digitalne medije za mobilizaciju svog biračkog tijela i povećanje broja glasača, dok je Građanska platforma imala slabiju prisutnost na društvenim mrežama i nije uspjela privući mlade birače. Koalicija ljevice je uspjela privući pažnju medija kroz svoje digitalne kampanje i osvojiti značajan broj glasova. Uz sve to, naglasak na borbu protiv korupcije i jačanje nacionalne sigurnosti bili su ključni elementi u kampanjama svih triju stranaka. Iako je pobjeda Prava i pravde bila očekivana, uvođenje novih stranaka u parlament ukazuje na promjene u političkoj klimi u Poljskoj.

Top flagtag linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram