Parlamentarni izbori u Slovačkoj 2020.

Analiza kampanje

Parlamentarni izbori u Slovačkoj 2020.

Parlamentarni izbori u Slovačkoj održani su 29. veljače 2020. godine, u vremenu pandemije COVID-19, što je značajno utjecalo na kampanju i korištenje digitalnih tehnologija i medija. Na ovim izborima sudjelovale su 24 stranke i koalicije. Glavne suprotstavljene stranke bile se Smjer – socijaldemokracija (SMER-SD) i Nezavisni (OLaNO). Za razliku od parlamentarnih izbora 2016. godine, kada su bili druga najjača opcija u slovačkom parlamentu, stranka Sloboda i solidarnost (SaS) je zabilježila drastičan pad s gubitkom od preko 50% glasova birača.

Stranke su se oslanjale na digitalne platforme za kampanju i interakciju s biračima. Osim klasičnih kampanja putem televizije i radija, stranke su aktivno koristile društvene mreže, web-stranice i druge digitalne kanale. Kako bi se izbjegla fizička okupljanja, održavani su virtualni skupovi i predizborni govori putem video poziva i drugih online platformi.

Stranka OLaNO uspjela je iskoristiti digitalne kanale i medije u svoju korist. Njihov lider Zuzana Čaputová prethodno je postala predsjednica Slovačke na predsjedničkim izborima 2019. godine, zahvaljujući djelovanju građanskih aktivista na društvenim mrežama. Čaputová i OLaNO su se oslanjali na društvene mreže kako bi komunicirali s biračima. Stranka je osvojila najveći broj glasova na izborima i predvodila je formiranje nove vlade. OLaNO je koristila različite digitalne kanale za povezivanje s biračima, uključujući svoju internetsku stranicu i Facebook stranicu, koja je bila vrlo aktivna tijekom kampanje. Njihova kampanja je postala vrlo popularna i donijela je stranci veliku popularnost među biračima.

S druge strane, stranka SMER-SD nije bila uspješna u korištenju digitalnih tehnologija i medija za mobilizaciju birača. Tadašnji premijer Robert Fico nije bio aktivan na društvenim mrežama, a njegova stranka, predvođena Petorm Pellegrinijem, nije se uspjela prilagoditi novim uvjetima kampanje tijekom pandemije.

Parlamentarni izbori u Slovačkoj 2020. – Nezavisni (OLaNO)

Parlamentarni izbori u Slovačkoj 2020. godine bili su povijesni za stranku Nezavisnih – Obyčajní Ľudia a Nezávislé Osohy (OLaNO), koja je postala najveća opcija u slovačkom parlamentu i formirala novu vladu. Korištenje digitalnih tehnologija i medija odigralo je značajnu ulogu u kampanji stranke i njenom uspjehu na izborima.

OLaNO je uspješno iskoristila digitalne tehnologije i društvene medije kako bi se povezala s biračima i stvorila aktivnu online zajednicu. Stranka je imala snažnu prisutnost na društvenim mrežama poput Facebook-a, Twitter-a i Instagram-a, gdje je objavljivala redovne postove i aktualne vijesti vezane uz kampanju. Također je koristila e-mail marketing i SMS poruke kako bi izravno komunicirala s biračima. Jedna od ključnih taktika stranke bila je korištenje digitalnog oglašavanja, posebno ciljanog oglašavanja na Facebook-u. OLaNO je uložila veliki napor u izradu personaliziranih oglasa za različite skupine birača i ciljala ih prema geografskoj lokaciji, dobi i interesima. Također su koristili platformu Google AdWords za oglašavanje na tražilicama i YouTube-u za video oglase.

OLaNO je također uspješno iskoristila krizu COVID-19 kako bi se povezala s biračima i stvorila percepciju kao stranka koja se brine o njima u teškim vremenima. Stranka je redovito objavljivala videozapise i poruke na društvenim mrežama koje su promicale napore stranke u borbi protiv pandemije i podršku biračima tijekom krize. Navedene taktike i strategije uspješno su se odrazile na rezultate izbora. OLaNO je osvojila 25,02% glasova, što je bilo dovoljno za formiranje vladajuće koalicije. Stranka je osvojila najviše glasova u većini izbornih okruga, što je ukazalo na njen snažni angažman na terenu i uspjeh u preciznom ciljanju birača.

Parlamentarni izbori u Slovačkoj 2020. – Smjer – socijaldemokracija (SMER-SD)

Parlamentarni izbori u Slovačkoj 2020. godine bili su izuzetno zanimljivi, a na njih je utjecao i značajan razvoj digitalnih tehnologija i medija. Stranka Smjer – socijaldemokracija (SMER-SD), koja je dugo bila na vlasti, suočila se sa žestokom konkurencijom i kritikama zbog korupcijskih skandala i loše ekonomske situacije te s osvojenih 18,29% glasova nije uspjela zadržati vlast.

Kada je riječ o korištenju digitalnih tehnologija i medija, stranka SMER-SD se oslanjala na tradicionalne medije poput televizije i novina, ali je također koristila i društvene mreže poput Facebook-a i Twitter-a kako bi komunicirala sa svojim biračima. Međutim, njihova kampanja nije bila toliko uspješna u korištenju digitalnih tehnologija kao što su to uspjeli druge političke opcije.

Unatoč aktivnoj kampanji na društvenim medijima, stranka SMER-SD nije uspjela zadržati svoju poziciju vladajuće stranke. Jedan od razloga poraza bilo je i neuspjeh u suočavanju s aferama koje su ih okruživale, a koje su se pojavljivale i na društvenim medijima. Također, kritike protiv njihove politike i korupcije pojačale su se na društvenim mrežama, a činjenica da su mnogi birači okrenuli leđa tradicionalnim strankama bila je još jedan faktor koji je doprinio porazu.

Zaključak

Korištenje digitalnih tehnologija i medija igralo je ključnu ulogu u ovim izborima, kao i u mnogim drugim izborima u svijetu. Stranke su se oslanjale na različite platforme i strategije kako bi dosegle birače i poboljšale svoju izbornu poziciju.

Stranka SMER-SD koristila je različite digitalne strategije kako bi se povezala s biračima, uključujući i kampanju na društvenim mrežama. Međutim, čini se da ta kampanja nije bila dovoljno učinkovita, s obzirom da je stranka izgubila veliki broj glasova i nije uspjela formirati vladu. S druge strane, stranka OLaNO koristila je vrlo uspješnu digitalnu strategiju kako bi doprla do birača. Imali su snažnu kampanju na društvenim mrežama, koja je bila dobro usklađena s njihovom porukom o promjeni i reformama u slovačkom društvu. Također su uspješno iskoristili tehnologiju za prikupljanje podataka o biračima i prilagodbu svojih poruka prema njima.

Utjecaj digitalnih tehnologija i medija na rezultate izbora bio je vrlo značajan. Stranka OLaNO uspjela je osvojiti najviše glasova i formirati vladu, što se uvelike može pripisati njihovoj uspješnoj digitalnoj strategiji. S druge strane, stranka SMER-SD nije bila tako uspješna u korištenju digitalnih tehnologija i medija, što se odrazilo na njezinim izbornim rezultatima. U svakom slučaju, ovi izbori pokazuju koliko su važne digitalne tehnologije i mediji u suvremenim političkim kampanjama. Stranke koje uspiju učinkovito koristiti ove alate imaju veliku prednost u dopiranju do birača i stvaranju potpore za svoje političke ciljeve.

Top flagtag linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram