Predsjednički izbori u Austriji 2016.

Analiza kampanje

Predsjednički izbori u Austriji 2016.

Predsjednički izbori u Austriji održani su 2016. godine te su predstavljali jednu od najneizvjesnijih predsjedničkih utrka u povijesti Austrije. Na izborima su se natjecala dva kandidata, Norbert Hofer iz Slobodarske stranke Austrije (FPÖ) i Alexander Van der Bellen, bivši lider Zelenih (Die Grünen), a pobjedu je odnio Van der Bellen s tijesnom razlikom od 31.000 glasova.

Kada je riječ o korištenju digitalnih tehnologija i medija u kampanji, obje strane su se oslanjale na društvene medije i digitalne alate. Van der Bellenova kampanja je koristila Facebook, Twitter i YouTube za promoviranje svoje kampanje, a također je osnovan i online volonterski tim koji se sastojao od stranačkih aktivista i građana. Oni su koristili društvene medije za širenje poruka o kampanji, prikupljanje novca, organiziranje događaja i pozivanje ljudi na glasanje.

S druge strane, kampanja Norberta Hofera se također oslanjala na društvene medije, ali s naglaskom na Facebook. Njegova stranka je bila poznata po svojoj agresivnoj kampanji putem društvenih medija, uključujući i korištenje tzv. lažnih vijesti (fake news). Kritičari su upozoravali da je FPÖ pokušavao manipulirati javno mišljenje putem lažnih vijesti i dezinformacija na društvenim medijima, a neke od ovih dezinformacija su bile usmjerene protiv Van der Bellena.

Uz korištenje društvenih medija, obje strane su se oslanjale na tradicionalne medije poput televizije i tiskovina. Debata između Hofera i Van der Bellena je bila prenošena na televiziji, a obojica su dali intervjue u tisku i televiziji. Međutim, digitalni mediji su bili glavni fokus kampanje, a kampanje su koristile različite digitalne alate za prikupljanje podataka o biračima i ciljanje specifičnih skupina birača.

Predsjednički izbori u Austriji 2016. – Norbert Hofer

Norbert Hofer je bio kandidat Slobodarske stranke Austrije (FPÖ) na predsjedničkim izborima u Austriji 2016. godine. Kao takav, imao je podršku stranke koja je bila poznata po korištenju digitalnih tehnologija i medija u svojoj kampanji.

Jedna od glavnih strategija korištenih u kampanji bila je fokusiranje na društvene medije, osobito na Facebook. FPÖ je imala veću bazu sljedbenika na Facebooku nego bilo koja druga austrijska politička stranka, a Hofer je koristio platformu za redovito dijeljenje svojih političkih stajališta i za komunikaciju sa svojim sljedbenicima. Hofer je također koristio druge platforme kao što su Twitter i Instagram za dijeljenje fotografija, videozapisa i drugih sadržaja vezanih uz njegovu kampanju.

Osim toga, kampanja Norberta Hofera se oslanjala na korištenje algoritama za ciljanje potencijalnih glasača putem društvenih medija. FPÖ je koristila sofisticirane alate za analizu podataka koji su omogućili da se birači ciljaju na temelju njihovih interesa, navika i stavova, a ne samo na temelju demografskih podataka.

Hoferova kampanja također je koristila online platforme za prikupljanje donacija, što je omogućilo da se kampanja financira izvan tradicionalnih izvora financiranja političkih stranaka. Ovaj pristup prikupljanju sredstava omogućio je kampanji da bude financijski neovisna i da se usredotoči na poruke koje su ciljale birače.

Hoferova kampanja je također bila usmjerena na korištenje digitalnih tehnologija za poboljšanje učinkovitosti kampanje. Stranka je koristila online alate za organiziranje događaja i skupljanje podataka o biračima. Također su koristili online alate za vođenje anketa i istraživanja, što je omogućilo kampanji da bolje razumije potrebe i interese birača.

Predsjednički izbori u Austriji 2016. – Alexander Van der Bellen

Alexander Van der Bellen, bivši predsjednik Zelenih, bio je kandidat lijevog centra na predsjedničkim izborima u Austriji 2016. godine. Kampanja mu se fokusirala na liberalne i progresivne vrijednosti, kao i na održivost i zaštitu okoliša. Uz to, svoju kampanju usmjerio je na starije birače, žene i visokoobrazovane ljude.

Korištenje digitalnih tehnologija i medija u kampanji Van der Bellena imalo je značajan utjecaj na njegov uspjeh na izborima. Kao prvo, Van der Bellenova kampanja je imala snažnu prisutnost na društvenim medijima, posebno na Facebook-u i Twitter-u. Njegova kampanja je koristila platforme za prikupljanje novca i organizaciju događaja, kao i za promociju svojih stavova i ideja.

Kampanja je također koristila videozapise i animirane grafike kako bi bolje prenijela poruke. Van der Bellenov tim također je koristio različite vrste digitalnih medija, poput podcasta i online intervjua, kako bi komunicirao s biračima i objasnio svoje stavove o različitim pitanjima.

Važno je napomenuti da je Van der Bellenova kampanja bila usmjerena na educiranje birača, a ne samo na njihovo motiviranje za glasovanje za njega. To se posebno odnosi na njegove ideje o Europskoj uniji i globalizaciji, koje je pokušao objasniti na različite načine.

Konačno, Van der Bellenova kampanja je koristila digitalne tehnologije i medije kako bi se povezala s biračima na osobnijoj razini. Kandidat je objavio različite vrste sadržaja, poput videozapisa koji prikazuju njegove interese izvan politike, poput planinarenja i skijanja. To je doprinijelo osnaživanju percepcije da je on dostupan i blizak biračima.

Ukratko, korištenje digitalnih tehnologija i medija igralo je ključnu ulogu u kampanji Alexandera Van der Bellena na predsjedničkim izborima u Austriji 2016. godine. Njegova kampanja je bila vrlo prisutna na društvenim medijima, koristila je različite vrste digitalnih medija i pokušala educirati birače o svojim idejama. Kao rezultat toga, uspio je mobilizirati svoje biračko tijelo i pobijediti na izborima.

Zaključak

Predsjednički izbori u Austriji 2016. bili su obilježeni značajnim korištenjem digitalnih tehnologija i medija od strane oba glavna kandidata, Norberta Hofera i Alexandera Van der Bellena. Oba kandidata su se oslanjala na društvene mreže poput Facebook-a i Twitter-a kako bi dosegnula svoje birače i prenijela svoju poruku. Također su se oslanjali na digitalne platforme za prikupljanje donacija i organizaciju događaja.

Norbert Hofer je izgradio snažnu online kampanju s brojnim videozapisima, slikama i člancima na svojoj Facebook stranici koju je koristio kao glavni alat za komunikaciju s biračima. Također je koristio Twitter kako bi brzo reagirao na aktualna događanja i stvorio svoju online bazu podrške. Međutim, njegova kampanja je također bila kritizirana zbog korištenja neprimjerenih sadržaja i poruka na društvenim mrežama, što je dovelo do negativnog publiciteta.

S druge strane, Alexander Van der Bellen je usredotočio svoju kampanju na mlade birače, koristeći Instagram i druge platforme za stvaranje vizualno privlačnih kampanja. Također je koristio crowdfunding platformu kako bi prikupio sredstva za svoju kampanju, što mu je omogućilo da bude neovisan od velikih donatora i osigurao mu širu bazu podrške.

Zaključno, digitalne tehnologije i mediji odigrali su značajnu ulogu u predsjedničkim izborima u Austriji 2016. godine. Oba glavna kandidata su se oslanjala na društvene mreže i online kampanje kako bi dosegnula svoje birače, ali su također bila kritizirana zbog korištenja neprimjerenih sadržaja i poruka na društvenim mrežama. Međutim, Alexander Van der Bellenova uspješna kampanja za prikupljanje sredstava pokazala je moć digitalne tehnologije i mogućnost stvaranja financijski nezavisne kampanje, a kojom nije ugrožena mobilizacija široke baze podrške, posebno među mladima.

Top flagtag linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram